Diervoeders & Benodigdheden

J. Toelen

De geschiedenis van de molen

molen

Molen de pelikaan, ofwel Den Dungense Molen, is gebouwd in 1864. In 1923 is de molen door brand verwoest, waarna deze door de familie Toelen, een molenaarsfamilie uit Cromvoirt, werd gekocht en herbouwd. Het molenaarsvak bestond toen uit het malen van granen voor de lokale boeren en bakkers.

In de jaren 60 kwam er vanuit de agrarische sector steeds meer vraag naar mengvoeders en meststoffen. Hierdoor werd er langzaam overgeschakeld van het maken van diervoer naar de handel ervan. Begin jaren 70 werd de benedenverdieping van de molen ingericht als winkel voor de verkoop van kleindiervoeders.

Nog steeds behoren veehouderijen tot onze klantenkring maar ook hobbyboeren en particulieren zijn al jaren tevreden klant. Met persoonlijk contact en een eerlijk advies, in combinatie met een ruim assortiment en scherpe prijzen, staan we voor u klaar. In 2007 is er naast de molen een nieuw winkelpand gebouwd van ruim 650 m2. Vanuit dit nieuwe pand kunnen wij u een groot assortiment diervoeders, verzorgingsmiddelen, accesoires, en aanverwante producten voor dier en tuin aanbieden.

Ons bedrijf is GMP + HACCP gecertificeerd voor Handel, transport en productie van diervoeders. Naast de verkoop van diervoeders is ook het molenaarsvak behouden gebleven. Met behulp van een dieselmotor en een koppel molenstenen uit 1926 wordt er op de ouderwetse manier granen gemalen voor diervoeders. Uitsluitend eerste klas (van te voren gezuiverde) granen zoals Mais, Gerst, Tarwe, Lijnmeel, Zemelen, en Lijnzaad worden met molenstenen tot een kwaliteitsproduct gemalen. Door te malen met molenstenen blijven de gluten ( structuur van de eiwitten) in het voer behouden waardoor dit voer een zeer goede voedingswaarde heeft. Op deze manier produceren wij nog een kwalitatief hoogwaardig paardenmeel en een zuiver granenmeel voor kippen.